Fotograaf Eric Kimi 100 nõuannet tänavafotograafile vol 3

Selleks, et tänavafotograafiast paremini aru saada, pani fotograaf Eric Kim kokku raamatu “100 nõuannet tänafotograafia meistritelt”, mille Inglise keelest tõlkis Toivo Tenno ja toimetas Andra Hamburg.

See siin on kolmas postitus seerias. Eelmiseid postitusi näed:
Nõuanded 1-10, Nõuanded 11-20.

21. Fotografeerige intuitiivselt!

Üks levinud vigu, mida paljud fotograafid teevad, on see, et nad on tänavafotode pildistamisel liiga analüütilised. Nad unustavad fotograafia kõige olulisema osa: pildistada seda, mida tunned oma südamega.

Indrek Torm “Pinksiklubi”.

22. Tunnetage seda, mida fotografeerite!

Emotsioonid, mida tänavafotograafia pildistamisel tunnete, ei jõua alati teie vaatajateni. Mida rohkem aga südamega pildistada, seda selgemini jõuab teie mõte publikuni.

23. Olge valmis läbikukkumisteks. 

Tänavafotograafia seisneb vaid läbikukkumistes. Nagu Alex Webb on öelnud, et tänavafotograafia koosneb 99,9% läbikukkumistest. Iga kord, kui klõpsate päästikule, on ainult 0,1% tõenäosus, et teete huvitava pildi.

24. Ärge kartke vajutada päästikule.

Kardate vajutada päästikule, kuna teie arvates ei tule hea kaader? Mida rohkem on halbu kaadreid, seda suurem võimalus tuleb selle õige ja ainukese jaoks.

25. Ärge alahinnake tausta.

Püüdke tabada ühte fotosse mitu lugu. Lisa kaadrisse midagi enamat kui ainult üks objekt ja tühi taust.

26. Õppige valitsema ennast ja oma keha ning tundeid.

Võõraid pildistada on tihti ebamugav. Proovige olla rahulik ja oma ebakindlust välja mitte näidata. Mida kindlam olete, seda kindlamad on teie fotografeeritavad. Ent kunagi ärge varjake mida teete, see oleks rumalus.

Martin Murusalu.

27. Lubage endale väikeseid valesid.

Kui teil on hea kontakt oma fotografeeritavaga, paluge tal naeratada või olla kurja ilmega. Pärast saate välja valida just selle õige kaadri.

28. Minge oma mentorist mööda.

Mõelge tänavafotograafia meistritele lihtsalt kui juhendajatele. Ärge kuulake neid pimesi, sest ühel päeval tuleb teil õppida iseseisvalt liikuma ja võib-olla meistritele vastusuunas.

29. Minge reeglitega vastuollu. 

Kui fotograafias on mingi kindel reegel, mida tavaliselt järgite, siis rikkuge seda loominguliselt näiteks kuu aja jooksul. Kui on reegel „ärge kärpige”, siis toimige täpselt vastupidiselt. Seda tegid näiteks William Klein ja Robert Frank oma piltidega ja see töötas nende jaoks. Nii, et ärge kunagi võtke reegleid nimiväärtusega, vaidlustage neid alati ja proovige nendega vastuollu minna.

30. Laske omal uudishimul end juhtida

Üks parimatest omadustest, mis tänavafotograafil võib olla, on uudishimu. Te ei saa seda võltsida. Uudishimu on elu kütus. Uudishimu on see, mis hoiab teid teadmiste näljas, mille kaudu rohkem kogeda ja elada.