Fotograaf Eric Kimi 100 nõuannet tänavafotograafile vol 4

Selleks, et tänavafotograafiast paremini aru saada, pani fotograaf Eric Kim kokku raamatu “100 nõuannet tänafotograafia meistritelt”, mille Inglise keelest tõlkis Toivo Tenno ja toimetas Andra Hamburg.

See siin on neljas postitus seerias. Eelmiseid postitusi näed:
Nõuanded 1-10, Nõuanded 11-20, Nõuanded 21-30.

31. Ärge seletage oma fotosid lahti.

Oma pealkirjadega suuname tihtipeale vaataja alateadvust. Ärge pange fotodele pealkirju. Laske vaatajatel ise teie töid tõlgendada.

Mitte ainult jutud 2 Cannerudanovski

32. Avatud vs suletud fotod.

Avatud fotode all mõeldakse pilte, kus on julgemalt eksperimenteeritud nii pildistamisel kui töötlusel ning on lubatud sisse isegi eksimusi. Pildi tõlgendamine on tehtud raskeks. See köidab vaatajat.

Suletud foto on see, kus kõik on selge ja koheselt arusaadav. See on nagu kiirtoit, mis küll täidab kõhtu, aga maitseelamust te ei saa.

33. Suruge oma ego alla

Olete oma fotodega emotsionaalselt seotud, ka halbade fotodega. Seetõttu on tunne, et kui inimesed kritiseerivad meie fotosid, kritiseeriks nad meid ennast. See ei ole sugugi nii. Oma ego alla surudes saate taas veidikese paremaks fotograafiks.

34. Ärge mine ülbeks!

Arvates, et teate fotograafiast kõike, lõikate ära võime edasi õppida. Seetõttu olgem ehk pisut rumalamad, aga õppimisvõimelisemad.

35. Ärge kõhelge!

Kui tunnete ja näete, et siit võib saada hea kaadri, ärge kunagi kõhelge seda tegemast.

36. Ärge püüdke olla keegi teine!

Pildistage seda, kes sa ise oled. Kui sulle meeldib inimestega suhelda, siis tee seda ja fotografeeri lühikeselt distantsilt. Juhul, kui oled introvertset tüüpi, siis hoia pikemat distantsi ja fotografeeri eemalt.

Airi Leon

37. Ärge korrake ennast!

Korduvus on turvaline. Iga kunstnik soovib järjekindlust, et välja töötada oma stiil. Samas soovib ta mitmekesisust, et ei oleks igav. Raamistik ja kindlad käigud on head asjad seni, kuni nad ei muutu puuriks meie ümber.

38. Küsige luba!

Loa küsimine on äärmiselt raske. See teeks meid nagu haavatavaks. Juhul kui selle barjääri ületate, tuleb sellest väga viljakas koostöö. Mõned nõuanded jää sulatamiseks:

  • Tehke inimesele, keda soovite pildistada, kompliment (peab olema siiras).
  • “Teeme ühe foto” kõlab paremini kui see, et “lubage ma pildistan teid”.
  • Portree kõlab paremini kui tavaline foto.
  • Näidake fotografeeritavale tulemust.
  • Olge suhtlemisaldis.

39. Ärge kartke sõna ei.

Et veidi julgust koguda, viige läbi eksperiment. Leidke ühe päeva jooksul kümme inimest, kes vastavad teie soovile fotografeerida eitavalt ja veel kümme, kes vastavad jaatavalt. Tehke igast jah öelnud inimesest vähemalt kümme fotot. Nii muutute julgemaks.

40. Ärge lahterdage ennast.

Ärge lahterdage ennast ja ärge laske ka teistel end siia või teise tsunfti suunata. Ärge lööge rusikaga vastu rinda ja nimetage ennast kas tänavafotograafiks või loodusfotograafiks. Olge lihtsalt fotograaf. Olge lihtsalt inimene, kellele meeldib elu ja kes teeb juhtumisi ka fotosid.