Fotograaf Eric Kimi 100 nõuannet tänavafotograafile vol 6

Selleks, et tänavafotograafiast paremini aru saada, pani fotograaf Eric Kim kokku raamatu “100 nõuannet tänafotograafia meistritelt”, mille Inglise keelest tõlkis Toivo Tenno ja toimetas Andra Hamburg.

See siin on kuues postitus seerias. Eelmiseid postitusi näed:
Nõuanded 1-10, Nõuanded 11-20, Nõuanded 21-30, Nõuanded 31-40, Nõuanded 41-50.

51. Ärge muretsege liialt oma tööde turustamise pärast. 

Tänases ühiskonnas on kõigil suur soov kuulsaks saada. Sotsiaalmeedia annab sellele vaid hoogu juurde. Enne, kui hakkate mõtlema kuulsuse ja tuntuse magusa maitse peale, peaksite keskenduma oma teostele. Kui teete head tööd, siis varem või hiljem jõuab see oodatud kuulsus teieni ühel või teisel moel.

Vjacheslav Simanovich

52. Vähem on rohkem!

Fotograaf on nagu skalpelliga kirurg, kes otsustab mida kaadrist eemaldada ja mida jätta. Eemaldades kaadrist mittevajaliku, annate suurema tähtsuse sellele, mis kaadris tegelikult eksisteerib. Vähem on rohkem! Olge minimalistid ja andke võimalus kaadrisse jäävatele objektidele rohkem esile tõusta.

53. Olge haavatav!

Mida haavatavamaks muudate end fotograafina, seda haavatavamaks muudavad teie pildistatavad subjektid teid. Neid tõkkeid ületades saate luua oma teemadega sügavama ühenduse. Te ei saa eeldada, et teie subjektid avanevad teile, kui te pole neile avatud. Inimene on peegel – ta kohtleb sind nii, nagu sa kohtled neid. Kohtle ja pildista subjekte nii, nagu tahaksid, et sind pildistataks. See on fotograafia “kuldreegel”.

Ants Vahter

54. Jääge igavesti amatööriks!

Kaasaegses ühiskonnas on amatööriks nimetamine solvang. Tegelikult ei tähenda see seda, et olete halb fotograaf, vaid et te ei teeni oma fotodega elatist. Samamoodi nagu ei tähenda professionaalne fotograaf seda, et oleksite hea fotograaf. Olge uhke oma fotograafia, oma kire ja piltide tegemise üle. Tehke fotosid sellepärast, et see teile meeldib, mitte et see toob raha sisse.

55. Olge kirglikud ja rahutud!

Tihti soovitakse, et oleks parem tehnika, rohkem aega, ideid jne. See pole üldse fotograafias oluline. Tähtis on see, et oleksite kirglikud, rahutud ja pidevalt otsingul. Kui see kaob teie elust, saabub paigalseis ja kunstiline enesetapp.

56. Ärge ole “peab pildistama” ori!

Üldjuhul peaksime kaamerat alati endaga kaasas kandma, kuid me ei ole kohustatud tegema fotosid, mida me ei soovi teha või mida justkui peab tegema. Need on fotod, mis eeldatavasti meeldivad enamikele vaatajatele, aga mis teile kui fotograafile mingit emotsiooni ei anna. Küll aga ärge kahelge päästikule vajutamast, kui arvate, et pärast tunneksite kahetsust ja kurbust jäädvustamata jäänud hetke pärast.

57. Ärge tehke liiga lihtsaid fotosid!

Kõik, mis elus on liiga lihtne, pole lõbus. Inimestena ihkame seiklusi ja väljakutseid. Tänavafotograafia üks paremaid põhimõtteid on, et see on nii keeruline. Tänavafotograafia on üks raskemaid fotograafiažanre, kuna inimesi on raske pildistada. Meil on nii vähe kontrolli tausta, objekti ja valguse üle. Me kardame inimesi ära ajada ja pelgame, et jääme otsustavast hetkest ilma. Kui teil on igav, on see tõenäoliselt teie jaoks liiga lihtsaks muutunud. Lükake end välja oma mugavustsoonist ja püüdke teha keerukamaid pilte.

Airi Leon

58. Fotografeerige seda, mida kardate. 

Kas teil on kunagi olnud olukorda, kus pildistasite terve päeva ega leidnud midagi huvitavat? Kas olete kunagi näinud stseeni, mida soovite jäädvustada, kuid olite liiga närvis või kartsite seda teha? Ainus põhjus miks te jätsite päästikule vajutamata oli see, et kartsite tagajärgi. Võideldes oma hirmudega, ületame ennast. Rahulolu ja mugavus on põgenemine.

59. Printige oma fotod välja!

“Foto ei eksisteeri enne, kui see on füüsilisel kujul olemas,” on öelnud fotograaf Constantine Manos. Kui fotot ei prindita, eksisteerib see metafooriliselt ainult digitaalselt pikslites. Foto printimine muudab selle füüsiliseks ja viib selle reaalsesse maailma. Prinditud fotol on tekstuur, kaal ja see võtab füüsiliselt ruumi. Samuti on nad fantastilisteks kingitusteks lähedastele, sõpradele ja kolleegidele. Rõõm, mida saate oma piltide kinkimisest, on tõenäoliselt kõige suurem rõõm, mida te kunagi fotograafias saanud olete.

60. Ärge laske end eksootikast ja ebatavalisest pimestada.

Fotograafi ülesanne pole mitte lihtsalt eksootilistest kohtadest ilusate postkaartide tegemine, vaid ainulaadse pildi tegemine. Varasema tehtu dubleerimise asemel peaksime püüdma midagi pisut juurde lisada. Oleme juba näinud miljonit fotot Eiffeli tornist ja päikeseloojangust. Me ei peaks pildistama, kuidas asjad välja näevad, peaksime pildistama, millisena asjad tunduvad.